Europese Commissie voegt Gibraltar en VAE toe aan AML-risicolijst

22 maart 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Congo-Kinshasa, Gibraltar, Mozambique, Tanzania en de Verenigde Arabische Emiraten landen zijn door de Europese Commissie toegevoegd aan zijn AML ‘high-risk third countries’ lijst..

De Europese Commissie ziet het als zijn taak om dergelijke 'high-risk'-landen te identificeren om het Europese financiële stelsel te beschermen. Landen die op de lijst terug te vinden zijn, zouden volgens de EC strategische tekortkomingen hebben inzake de bestrijding van witwassen en het financieren van terrorisme.

Van banken en andere poortwachters wordt daarom verwacht dat zij deze lijst goed in de gaten houden. Zakelijke relaties of transacties uit dergelijke landen dienen met een verhoogde waakzaamheid verwerkt te worden, wat in de praktijk neerkomt op extra controles.

Europese Commissie voegt Gibraltar en VAE toe aan AML-risicolijst

Wie een scherp oog heeft, is het wellicht opgevallen dat Rusland niet op de lijst is terug te vinden. Vicevoorzitter Věra Jourová legt uit dat Rusland al in 2018 werd beoordeeld; destijds zou blijken dat het land geen strategische tekortkomingen vertoont omtrent zijn witwasbestrijding. Een plek in de lijst voor Rusland zou daarom niet gerechtvaardigd zijn.

Wel benadrukt ze dat Rusland nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt, wordt het Oost-Europese land opnieuw beoordeeld.

De volledige lijst is hier te vinden.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.