Educatieve podcastserie geeft inzicht in werking hypotheekketen

13 juli 2023 Banken.nl 5 min. leestijd

Weinig onderwerpen stonden de afgelopen jaren zó onder de aandacht als de woningmarkt. Er zijn simpelweg veel te weinig huizen, waardoor de prijzen door het dak zijn gegaan. Bijbouwen is een mega-opgave, die ook nog eens sterk wordt belemmerd door de stikstofcrisis en het gebrek aan personeel. En oh ja, dan moet de bestaande woningvoorraad ook nog eens zo snel mogelijk worden verduurzaamd. Kortom: de woningmarkt staat onder druk, en niet zo’n beetje ook.

Deze perfecte storm zet ook een andere branche vol in de schijnwerpers: de hypotheeksector. Want wie houdt de hypotheekketen – en daarmee ook de woningmarkt – draaiende? Hoe worden al die nog te bouwen huizen én de verduurzaming van de bestaande woningen gefinancierd? Wie zorgt dat starters weer een kans maken op een woning? En wie draagt het risico als consumenten door de inflatie in de geldproblemen komen?

Vragen die eenieder aangaan en die centraal staan bij de nieuwste educatieve podcastserie van de Leaders in Finance Academy. In zes aflevering wordt een zo zorgvuldig mogelijk beeld gevormd van de gecompliceerde wereld van de hypotheeksector.

Leaders in Finance Academy betreedt hypotheeksector middels nieuw podcast

Koorddans-act

Het moge duidelijk zijn: in de ongekend uitdagende markt anno 2023 heeft het realiseren van een goed functionerende hypotheekketen veel weg van een koorddansact – waarbij de sector zelf balanceert, maar óók de balans in de woningmarkt weer een beetje probeert terug te vinden.

Dat maakt de hypotheeksector uitdagend, maar tegelijk bijzonder interessant. Voor een gedegen antwoord op talloze lastige dilemma’s moet de financiële sector de knapste koppen bij elkaar steken. En dat binnen een keten die voortdurend in beweging is.

Uiteraard is de hypotheeksector en bijbehorende woningmarkt niet alleen maar kommer en kwel. Naast uitdagingen brengt de markt ook nieuwe kansen met zich mee. Zo worden constant nieuwe technologieën en initiatieven geïnitieerd die kunnen helpen de balans te herstellen en de woningmarkt voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden.

Al brengen die nieuwe technieken ook weer nieuwe risico’s met zich mee – willen we bijvoorbeeld dat een algoritme bepaalt wie in aanmerking komt voor een lening en wie niet?

Over risico’s gesproken: terwijl ze door het snel veranderende hypotheeklandschap navigeren, liggen hypotheekverstrekkers continu onder het vergrootglas van toezichthouders en beleidsbepalers. Niet geheel zonder reden. Het was immers de hypotheekmarkt die in 2008 aan de basis stond van de kredietcrisis. Banken namen huizenhoge risico’s door hypotheken te verstrekken aan consumenten die deze leningen op termijn helemaal niet konden dragen. Toen de rentes stegen, barstte de bom – en óók de vastgoedbubbel, het wereldwijde financiële stelsel meeslepend in zijn vrije val.

Sindsdien is er veel veranderd. Hypotheekverstrekkers doen er – verplicht door wet- en regelgeving – alles aan om de risico’s zo klein mogelijk te houden. En dat is maar goed ook. Want ook nu lopen de rentes weer op. En een kredietcrisis zoals in 2008? Dat nooit meer.

Het speelveld

In zes afleveringen neemt de Leaders in Finance Academy de luisteraar mee in het volledige speelveld van de hypotheeksector. Zo wordt de huidige staat van de woningmarkt en hypotheeksector uitgelicht, wordt de customer journey door de ogen van de hypotheekklant onder de loep genomen en wordt het proces achter de hypotheekaanvraag besproken.

Er wordt uitgelegd hoe die miljardenindustrie gefinancierd wordt, welke risico’s daarbij komen kijken en hoe toezichthouders en beleidsbepalers de hypotheekmarkt (en de verwante huizenmarkt) de goede richting opsturen. Tot slot wordt er een blik geworpen op de toekomst. Niet geheel onbelangrijk, gezien de vele crises en transities die de sector momenteel in zijn greep houden. Willen we in de toekomst een betaalbaar en duurzaam dak boven ons hoofd hebben, dan dienen we nu de juiste keuzes te maken.

Aan het woord komen onder meer Koen Overeem (Area Lead Sales & Distribution Channels bij Rabobank), Dorinth van Dijk (Econoom bij DNB) en Claire Dumas (Chief Financial Officer NIBC), Mark Damink (Beleidsadviseur bij het Ministerie van Financiën), Chris Hulsegge (Senior Managing Consultant Finance & Risk bij Brunel), Jeroen Pels (Group Director Commercial bij Triodos), Carla Muters (Raad van Bestuur-voorzitter bij de NHG), Menno Luiten (Chief Commercial Officer bij De Hypotheker), Jeroen van der Kroft (Banking & Capital Markets Leader bij EY), Arjan Hessels (Managing Director New Business & Innovation bij Stater) en Zdenka van Schaik (Teammanager Toezicht Lenen en Sparen bij de AFM).

Alle zes de afleveringen van de podcastserie over hypotheken en de woningmarkt zijn vanaf nu te beluisteren. Benieuwd? Luister hieronder naar een voorproefje.

Seizoen zes

De Hypothekenpodcast reeks is alweer de zesde serie van de Leaders in Finance Academy. In de eerdere seizoenen werden de werelden van AML, Bijzonder Beheer, Open FinanceSustainable Finance en Cybersecurity uitgelicht.

Voor elke podcast werkt de Leaders in Finance Academy (een samenwerkingsverband van Banken.nl en Leaders in Finance) samen met kennispartners. Voor de Hypotheken-serie zijn dat de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, EY, Brunel en Stater.

Interesse? Klik hier voor meer informatie.