AML-inspanningen N26 nog steeds onvoldoende, BaFin kondigt ‘extra’ toezicht aan

20 juli 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De BaFin gaat nog scherper letten op online bank N26. De online bank werd al in de gaten gehouden door de Duitse toezichthouder, maar ondanks het verscherpte toezicht slaagt men er bij N26 maar niet in om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. De tekortkomingen zouden vooral gerelateerd zijn aan de invulling van de poortwachtersfunctie.

De zorgen van de BaFin komen niet geheel uit de lucht vallen. De online bank ligt al jaren overhoop met de toezichthouder. De neobank zou onvoldoende alert zijn op witwassen, fraude, verdachte transacties en foute personen.

In het verleden zag de BaFin zich al genoodzaakt om een buitengewoon inspecteur aan te stellen, die continu toezicht zou houden op de risk en compliance afdeling van de bank. Daarnaast verbood men N26 om meer dan 50.000 rekeninghouders per maand af te sluiten.

AML-inspanningen N26 nog steeds onvoldoende, BaFin kondigt ‘extra’ toezicht aan

Ingrepen die dus niet zijn vruchten heeft afgeworpen. Volgens de BaFin heeft N26 nog altijd tekortkomingen in zijn systemen en daarom kondigt BaFin aan het toezicht verder te zullen verscherpen. N26 moet van de BaFin vooral aan de bak om de monitoring van verdachte transacties, betere kwaliteitscontrole en meer toezicht op taken die worden uitbesteed (waaronder het klantonderzoek) te verbeteren.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van Banken.nl.