Van tegenstanders tot bondgenoten - hoe Fraude- en AML-teams de handen ineen kunnen slaan om FinCrime te bestrijden (vervolg)

21 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Banken moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om de risico’s op fraude en witwassen te beperken. Met meer dan tien jaar ervaring in de financiële sector, weet Marinos Eltelbany als geen ander dat het daarbij cruciaal is om beide dimensies te combineren.

"Deze misdaden hebben niet alleen invloed op financiële instellingen, maar ook op de bredere samenleving. Het is daarom cruciaal dat we een meer holistische benadering van risicobeperking hanteren door fraude- en anti-witwas maatregelen integreren in een alles in één geïntegreerde aanpak", vindt Eltelbany

In deze blog (deel 2) legt de Fraude, AML en Security Intelligence Expert bij SAS uit waarom.

Van tegenstanders tot bondgenoten - hoe Fraude- en AML-teams de handen ineen kunnen slaan om FinCrime te bestrijdenJohn Dewey zei ooit: "We kunnen gezondheid, rijkdom, kennis, rechtvaardigheid of vriendelijkheid niet in het algemeen zoeken of bereiken. Actie is altijd specifiek, concreet, geïndividualiseerd, uniek." Deze quote is bijzonder relevant als het gaat om het nemen van betere beslissingen om financiële criminaliteit te voorkomen, waarbij de unieke benadering die we hanteren bij het nemen van impactvolle beslissingen wordt benadrukt.

Hoewel het belangrijk is om een sterke basis van gegevens en analyses te hebben om onze beslissingen te sturen, zijn het de individuele beslissingen van elke persoon binnen een organisatie die het succes bepalen bij het voorkomen van financiële criminaliteit. Dit betekent dat we ons moeten richten op het krachtiger maken van individuen om betere beslissingen te nemen, door hen de juiste tools en informatie en ideale werk processen te bieden.

Tegelijkertijd moeten we ook erkennen dat elke situatie uniek is, en er geen 'one-size-fits-all' oplossing bestaat, of niet zoiets als een 'wondermiddel' is - als het gaat om het voorkomen van financiële criminaliteit. Door deze mentaliteit te omarmen, kunnen we een cultuur van samenwerking en teamwork creëren, waarbij elke persoon in staat wordt gesteld om hun unieke vaardigheden en perspectieven bij te dragen aan de strijd tegen financiële criminaliteit.

Uiteindelijk moet door gezamenlijke actie en het gebruik van meer context via verschillende gegevensbronnen een holistisch klantbeeld verkregen worden waarmee we een financieel systeem kunnen creëren dat werkelijk veilig, betrouwbaar en verantwoord is.

Door samen te werken en een cultuur van voortdurende verbetering te omarmen, kunnen we betere beslissingen nemen en financiële criminaliteit effectiever voorkomen dan ooit tevoren. Technologie is slechts één aspect van een oplossingsgerichte mentaliteit, het andere is hoe wij als mensen, werknemers en individuen in staat worden gesteld om de juiste beslissingen te nemen, te gedijen in een samenwerkingsomgeving en een manier van werken te omarmen die verder gaat dan de historisch gegroeide grenzen en silo's.