Fed-voorzitter Jerome Powell en Klaas Knot te gast bij de FBA, Klaas Knot hint wederom op renteverlaging in juni

14 mei 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve en Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), werden vandaag geïnterviewd door Claire Jones, Financial Times journalist, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Foreign Bankers’ Association (FBA), de vereniging van buitenlandse banken en financiële instellingen actief in Nederland.

Het thema van de middag was de staat van de economie en financiële markten. Het welkomstwoord werd verzorgd door Bas Marteijn, voorzitter van de FBA en de Nederlandse landenmanager van Deutsche Bank.

Daarna sprak Artie Debidien, onder andere lid van de raad van commissarissen van DNB, over de zeven grote uitdagingen voor de sector, waarbij ze veel nadruk legde op opleiding en leiderschap: het vinden, opleiden en behouden van goede mensen. Gevolgd door de zeven innovaties met veel aandacht voor machine learning en de constatering dat, ook al lijkt dit op het moment niet zo, dit al minstens 15 jaar gaande is in de financiële sector. Alle focus moet komen op customer centricity, leadership, diversiteit en samenwerking.

fba special event

Powell trapte af met een rooskleurig beeld over de huidige staat van de Amerikaanse economie: de arbeidsmarkt is sterk, bedrijven doen het goed en de inflatie is terug naar 2.7%. De groei van de Amerikaanse economie schat hij voor de komende tijd op 2%.

Knot gaf aan dat de situatie in de Eurozone duidelijk anders is, met name minder groei, maar dat zaken de betere kant op lijken te gaan. De verschillen hebben te maken met beleidsmatige keuzes, onder andere de focus op behoud van banen, en met geopolitieke oorzaken, met name Oekraïne. Knot geeft aan dat de inflatie minder volhardend is in de Eurozone dan in de VS en daardoor zal er mogelijk weer ruimte komen om in juni de rente te verlagen.

In het interview gingen Powell en Knot meerdere keren in op het meest prangende onderwerp op de agenda van centrale bankiers, politici en de samenleving als geheel de afgelopen jaren: de hoge inflatie. Moderator Claire Jones stelde de vraag ingebracht door Banken.nl / Leaders in Finance: hoe blijf je geloofwaardig als centrale bankier, terwijl mensen iedere dag te maken hebben met hoge prijzen en moeite hebben om rond te komen?

Powell benoemde dat met name mensen met lage inkomens inderdaad een probleem hebben, prijzen zijn simpelweg hoog in de winkels, daar hebben mensen gelijk in. Er zijn duidelijk dingen gebeurd die niet hadden moeten gebeuren en dat is overal in de wereld gebeurd. Het lastige is nu dat de inflatie duidelijk het pad omlaag is gaan bewandelen en toch prijzen in de winkels nog altijd hoog zijn. De rol van de centrale banken is om op basis van data en feiten te blijven acteren om inflatie in de greep te houden.