Ricardo Hernandez: ‘Trainees van Delta Capita spelen een belangrijke rol in de wereld van AML en KYC’
Ruim een jaar geleden lanceerde Delta Capita zijn traineeship Financial Crime, waarin jonge talenten worden opgeleid tot AML/KYC-professionals. Ricardo Hernandez is één van de trainees die in mei instroomde en behoort alweer tot de zesde generatie ‘poortwachters’ die door Delta Capita wordt opgeleid. Wat bevalt Hernandez zo goed aan zijn rol als KYC-expert? “Elk nieuw dossier is weer een puzzel waarvan je nog niet weet hoe het uiteindelijke plaatje eruit gaat zien.”
ING en ABN AMRO schikten voor miljoenen bedragen, Rabobank zit in het beklaagdenbankje en bunq is het ‘oneens’ met De Nederlandsche Bank omtrent de witwasaanpak – het is niet gek om te stellen dat de strijd tegen witwassen het belangrijkste thema binnen de bancaire sector is. Banken zijn de afgelopen jaren dan ook met een flinke inhaalslag bezig om de poortwachtersfunctie naar behoren in te vullen.
Om banken te helpen met hun aanhoudende zoektocht naar geschikt KYC-personeel, lanceerde Delta Capita een jaar geleden een speciaal traineeship om young professionals klaar te stomen voor een carrière in dit vakgebied. Het twee jaar durende programma biedt de deelnemers zowel een uitgebreid ontwikkelingstraject alsook de mogelijkheid relevante werkervaring op te doen bij opdrachtgevers. Wat het traject volgens eigen zeggen uniek maakt is dat de trainees na het doorlopen ervan meteen als analist aan de slag kunnen bij Delta Capita zelf.
Binnen dit AML-speelveld mag Ricardo Hernandez – afgelopen zomer ingestroomd in de zesde editie van het traineeship – nu dagelijks zijn tanden zetten in uiteenlopende KYC-gerelateerde vraagstukken.
Hij is met name blij met de “veelzijdigheid en de variëteit” van zijn werk. “Je kijkt naar transacties, traceert ontwikkeling van vastgoedportefeuilles, hebt klantgesprekken over bedrijfsvoering en doet openbaar bronnenonderzoek.”
Gezellig, ambitieus, leerzaam
Elk nieuw dossier is volgens Hernandez een puzzel waarvan je nog niet weet hoe het uiteindelijke plaatje eruit komt te zoen. “Als CDD-analist ben je namelijk elke dag bezig nieuwe bedrijven en personen te analyseren. Dit kan zowel heel specifiek op individuele transacties, als op een holistische manier over de algemene bedrijfsvoering. Het gaat erom dat je begrijpt wat klanten aan het doen zijn en waarom ze doen wat ze doen.”
Dat Hernandez als KYC-analist aan de slag zou gaan was overigens geen zekerheid. Zo studeerde hij Science Business & Innovation en Filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens zijn stage bij venture capital fonds Forward.ONE en een offshore startup genaamd Seaqualize kwam hij erachter dat hij het analistenwerk ontzettend leuk vond.
Inmiddels heeft Hernandez de eerste twee maanden van het traineeship erop zitten en zit hij naar eigen zeggen uitstekend op zijn plek. Hoe hij zijn tijd bij Delta Capita omschrijft? “Gezellig, ambitieus en leerzaam.” Daarnaast kan de kersverse KYC-analist het goed vinden met zijn studiegenoten, met wie hij met sommige al een goede band heeft ontwikkeld.
Het sociale aspect binnen het team en de opleiding doet hem dan ook goed. “Naast office borrels ga ik ook geregeld buiten werktijd met collega’s naar het terras of samen sporten. Delta Capita krijgt de connotatie ‘gezellig’ niet zomaar!”
Up-to-date
Binnen Delta Capita en het traineeshipprogramma is er volgens Hernandez veel aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling. “Delta Capita investeert actief in hun medewerkers. Als CDD specialist leidt Delta capita een hechte groep experts in-house op. Samen maken wij dag in dag uit onderdeel uit van de financial services value chain.”
Hernandez legt uit dat de nieuwe trainees de eerste maand dagelijks trainingen krijgen over onder meer CDD-wetgeving, sancties, risicosectoren en de werking van banken. Na het kennisdeel start het praktijkgedeelte. “Na de eerste maand ga je aan de slag bij een klant van Delta Capita en word je opgeleid in de betreffende systemen van het bedrijf.”
“In de praktijk komt het erop neer dat je de eerste drie tot vijf maanden elke dag nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Na vijf maanden biedt Delta Capita maandelijks een ‘in-house dag aan waar de cursisten training krijgen over verschillende CDD-onderwerpen zoals bedrijfsstructuren, hoog risicolanden of andere risico’s. Dit geeft analisten de mogelijkheid hun kennis up-to-date te houden of specialistische kennis op te doen.”
Van visie naar realiteit
Hernandez laat weten verheugd te zijn dat hij iedere dag impact kan maken in de strijd tegen financiële criminaliteit. Financieel-economische criminaliteit heeft volgens de KYC-expert-in-opleiding een enorme impact op onze samenleving. “Trainees en analisten van Delta Capita spelen een belangrijke rol in deze dynamische wereld van AML en KYC.”
“Delta Capita voorziet een toekomst waar het Customer Due Diligence werk van A tot Z door grootbanken wordt uitbesteed aan specialistische CDD-bedrijven.”
Inspelend op de marktontwikkelingen, vertelt Hernandez hoe Delta Capita in de markt een toekomst voorziet “waar het Customer Due Diligence werk van A tot Z door grootbanken wordt uitbesteed aan specialistische CDD-bedrijven.”
Delta Capita biedt daarom niet alleen KYC-analisten aan, maar ook consultants en technologie-oplossingen om het CDD proces vorm te geven en te stroomlijnen. “We zitten nu in een transitieperiode waarin bij sommige cliënten outsourcing van het CDD-werk al vergaand is.”
“Je werkt dan bij Delta Capita op kantoor met een team van Delta Capita werknemers en een project-lead van Delta Capita. Bij andere cliënten werk je nog op klantlocatie in een team van de opdrachtgever, maar uiteindelijk is het streven om voor elke cliënt intern een ‘managed team’ op te zetten. Bij Delta Capita werk je bij een bedrijf dat visie omzet in realiteit”, zoals wij dat zelf noemen 'reinventing the financial services value chain', besluit Hernandez.