Jeroen Broekema’s honderdgastenboek: “100 gesprekken: De mens achter het succes”

13 december 2022 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Wie zijn de gasten die Jeroen Broekema voor zijn microfoon kreeg (en krijgt) in de podcastserie van Leaders in Finance? Zijn het allemaal leiders en leidinggevenden in de financiële sector? Wat drijft deze mensen om het werk op dat niveau te doen én vol te houden? Wat zijn hun achtergronden, zowel privé als zakelijk? En waarom doen ze wat ze doen en hoe zijn ze in deze sector terechtgekomen? 

Allemaal vragen waar de serie uiteraard antwoorden op heeft gegeven, maar die ook ruimte hebben gelaten voor nog een toevoeging. En die kwam er in de vorm van een boek. Toen Broekema bezig was met de serie, groeide langzaam maar zeker de creatieve wens om meer te doen met de verzameling aan verhalen en inzichten van de verschillende leiders. Het boek is een selectie van de hoogtepunten en persoonlijke uitspraken van de eerste honderd gasten.

Leiders uit alle hoeken van de financiële sector

Zoals Leaders in Finance al aangeeft op zijn website en ook de titel van het boek verraadt, gaat het Broekema in de eerste plaats om de mens achter de leider. Voor de eerste serie gesprekken werden leiders uit alle hoeken van de financiële sector diepgaand geïnterviewd. Onder meer CEO’s, managers, bankiers, toezichthouders, politici, investeerders, wetenschappers en toptalenten in de fintechsector kwamen graag langs om hun verhaal te doen.

100 gesprekken: De mens achter het succes

Daarbij kwam een reeks aan diverse onderwerpen voorbij die via een min of meer vast patroon werden besproken. Naast het zakelijke en vakgerichte gedeelte met onderwerpen zoals carrière, management, leiderschap en ontwikkelingen in de sector, werd doorgaans in het tweede gedeelte overgegaan op meer persoonlijke aspecten zoals opvoeding, jeugd, studie(tijd) drijfveren, werk-privé balans, en de nodige 'fun facts' zoals hobby’s, sport, boeken, et cetera.

Bloemlezing

Voor zijn boek gebruikte Broekema fragmenten van zijn gesprekken met de eerste honderd gasten die hij mocht interviewen gedurende de eerste twee jaren van de podcast. Het idee van het boek sloeg aan, ook bij die eerste honderd gasten. Iedereen stond positief tegenover het initiatief van Broekema en zo ontstond een samenvoeging van verhalen in een bloemlezing.

Onder die eerste honderd gasten zijn bekende namen van Nederlanders te vinden zoals: Klaas Knot, Onno Ruding, Jeroen Dijsselbloem, Janine Vos, Annette Mosman, Chantal Vergouw, Karin van Baardwijk, Ali Niknam, Martijn Gribnau, Robert Swaak, Jacqueline van den Ende, Karien van Gennip en Laura van Geest.

Van Geest – ook in haar capaciteit als bestuursvoorzitter van AFM - was tevens verantwoordelijk voor het voorwoord in het boek.

Aha-erlebnis

Wie het boek voor de eerste keer in handen krijgt zal waarschijnlijk meteen een ‘Aha-erlebnis’  kunnen ervaren vanwege de speciale omslag van het boek. De connectie met de snelle wereld van geld, of netjes gezegd: de financiële sector, is direct duidelijk. Een omslag met het design dat sterk doet denken aan een 100 eurobiljet zoals we die allemaal ooit wel eens in handen hebben gehad (of wellicht nog wel eens hebben).

In het boek is, zpals gezegd, een selectie van verhalen opgenomen uit alle gesprekken die zijn gevoerd. Via een introductie - in de vorm van een kort cv van iedere, afzonderlijke gast - krijgen we een persoonlijk en eerlijk verhaal met de nodige inkijkjes en inzichten van de leiders in al hun diversiteit. Van hun vroege jeugd tot aan hun studie, carrière, toekomstplannen, persoonlijke verdieping en nog veel meer. Veelal eindigt ieder individueel verhaal met de nodige, interessante en waardevolle tips voor mensen die nog aan het begin van hun loopbaan staan.

Random quotes

Een paar ‘random quotes’ van enkele willekeurige gasten willen we alvast noemen, al mist de context uiteraard volledig: “Mensen willen niet alleen het beste voor zichzelf, maar ook voor elkaar” (Ali Niknam). “Het leven is lang, en het is ook goed om een paar keer door bepaalde fases heen te gaan” (Noor van Boven). “Ik ben heel eigenwijs, en ik wil de kortste weg naar dat doel” (Katja Kok). “Ik had er gewoon ‘whole-heartedly’ voor moeten kiezen om dan maar wat later op kantoor te komen” (Maurice Oostendorp).

“That just scared the crap out of me” (George Pedra). “We zijn ‘spreadsheetmensen ’geworden” (Peter Paul de Vries). “Ik geloof niet in een balans tussen werk en privé” (Anna Grebenchtchikova). “Ik zou niet voor status of geld kiezen, maar puur voor hetgeen waarvan ik kan leren” (Hanzo van Beusekom). “Ik wil elke week iets doen wat ik spannend vind” (Janine Vos). “Ik geloof niet in hiërarchie, het woord CEO, Chief Everything Officer, je kunt er van alles voor verzinnen” (Martijn Gribnau).

Het voert uiteraard te ver om eindeloos veel citaten, uitspraken en ideeën uit de gesprekken op te lepelen, maar het boek nodigt als het ware uit om zelf uit te zoeken wat al deze leidende mensen drijft en hoe zij het leven ervaren vanuit hun perspectief, of zoals ergens in de verhalen valt te lezen: “Ik wil mensen meegeven dat ook ik de dingen soms eenvoudigweg niet weet en dat we er samen achter moeten komen” (Tom Loonen). 

De complexe wereld van financiën versus de ‘gewone’ wereld 

Zo leren we op een originele, levendige en persoonlijke manier hoe leiders in de financiële sector in die complexe wereld van financiën, maar ook in de ‘gewone’ wereld staan. Of zoals het boek zelf treffend omschrijft op de achterkant: “We leren de mens achter het succes kennen vanuit verhalen over leiderschap, motivatie en levenspad en persoonlijke overpeinzingen”. 

Samenvattend kunnen we stellen dat een boek als dit een leemte invult en eigenlijk niet mag ontbreken in de boekenkast van iedereen die werkzaam is in de financiële sector, maar ook daarbuiten. Voor menigeen kan het een inspiratiebron zijn voor de dag van vandaag, maar juist ook met het oog op de toekomst. Ook toekomstige leiders – al dan niet in die snel veranderende financiële wereld - zullen er waardevolle inspiratie uit kunnen putten.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer.