Coinbase schikt voor $50 miljoen vanwege nalatigheid antiwitwas proces

13 januari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Coinbase is een schikking van $50 miljoen overeengekomen met het New York State Department of Financial Services (NYDFS) vanwege tekortkomingen in zijn onboardingproces. De toezichthouder oordeelde dat de cryptobeurs gebrekkige achtergrondcontroles uitvoerde bij klanten die een rekening wilden openen.

In de schikking is eveneens afgesproken dat Coinbase de aankomende twee jaar nog eens $50 miljoen investeert om zijn compliance-aanpak op orde te brengen.

“Coinbase is er niet in geslaagd om een functioneel compliance-programma op te tuigen én te onderhouden dat gelijke tred kon houden met de groei van het bedrijf”, verklaarde NYDFS-hoofdinspecteur Adrienne A. Harris. “Dat falen stelde het Coinbase-platform bloot aan potentiële criminele activiteiten waardoor het ministerie zich genoodzaakt zag actie te ondernemen.”

Coinbase schikt voor $50 miljoen vanwege nalatigheid antiwitwas proces

Nadat de NYDFS de tekortkomingen in het KYC-proces en transactiecontrolebeleid van Coinbase had geconstateerd, installeerde de toezichthouder begin 2022 een onafhankelijke commissie om samen met het cryptobedrijf de problemen aan te pakken. Diezelfde adviescommissie blijft nog minimaal een jaar aan boord, waarna de toezichthouder de samenwerking eenzijdig kan verlengen.

In een e-mail aan CoinDesk reageert Coinbase Chief Legal Officer Paul Grewal op de schikking. “Hij legt uit dat het bedrijf “substantiële maatregelen heeft getroffen om de tekortkomingen aan te pakken”. “Coinbase blijft zich inzetten om een leider en een rolmodel te zijn in de crypto-sector, inclusief de samenwerking met toezichthouders als het gaat om de naleving van de anti-witwaswetten.”