Leaders in Finance Academy duikt met nieuwe podcast opnieuw wereld van witwassen in

30 mei 2024 Banken.nl 4 min. leestijd

Drie jaar na het podcastdebuut van de Leaders in Finance Academy keert het bedrijf nu met een nieuwe AML-reeks terug naar waar het allemaal begon. En dat is hoog nodig ook: de wereld van antiwitwassen heeft de afgelopen drie jaar namelijk alles behalve stil gestaan.

Nu De Nederlandsche Bank een risicogebaseerde benadering propageert, bevindt de AML-sector zich zelf in een paradigmaverschuiving. Nieuwe technologische innovaties, zouden het ‘low-risk-screening-proces’ efficiënter moeten invullen, waardoor meer tijd en mankracht vrijkomt om de high-risk-gevallen te onderzoeken.

Het gaat vandaag de dag steeds minder om het afvinken van lijstjes, maar om het beoordelen waar de daadwerkelijke risico’s zitten. De AML-keten – en het werk van de duizenden AML-analisten – gaat daardoor behoorlijk op de schop.

LiFA duikt met nieuwe podcast opnieuw schimmige wereld van witwassen in

De overgang naar een risk-based approach vormt echter slechts het topje van de ijsberg. Zo volgen de technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel op, introduceerde het Europees Parlement een nieuwe AMLR-verordening, is het sanctiestelsel sinds het uitbreken van de Oekraïens-Russische oorlog behoorlijk aangevuld en kennen we met de oprichting van de Anti-Money Laundering Authority een nieuwe Europese AML-toezichthouder.

Link naar de praktijk

Met recht dus de hoogste tijd om de AML-sector van een kennisupdate te voorzien. En dat doet de Leaders in Finance Academy middels een zevendelige podcastserie. In de eerste aflevering wordt de huidige stand van zaken van de AML-keten uiteengezet, wordt ingegaan op welke risico’s en ontwikkelingen er de afgelopen drie jaar bij zijn gekomen (en zullen komen) en komt aan bod hoe het werk van de AML-analist er tegenwoordig uit ziet.  

De overgang naar een risk-based approach komt uitgebreid voorbij en ook het sanctiestelsel (en de rol van banken daarin) wordt uitvoerig besproken. Tevens wordt er ingezoomd op de Europese ontwikkelingen binnen het AML-domein en op de opkomst van artificial intelligence en de gevolgen daarvan.

Luisteraar Janet Nijsten-Schouten (Manager Process & Review bij TMNL) stipt aan dat de podcastserie een breed inzicht geeft in verschillende onderwerpen die met witwassen te maken hebben. “De bijdragen van de vele geïnterviewden uit het werkveld zorgen voor de link naar de praktijk en maken deze serie daardoor zeer interessant.”

Aan het woord komen onder meer Robin de Jongh (Global Head of Due Diligence bij Rabobank), Jaap van der Molen (Managing Director bij ABN AMRO), Wim Mijs (CEO European Banking Federation), Nathan Oostindjer (Senior Policy Advisor bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken), Marianne Schwan (Senior Manager bij Deloitte Forensic & Financial Crime Advisory), Tim Hendriks (KYC-analist bij Brunel), Wouter Laumans (misdaadjournalist), Tom Loonen (hoogleraar Financieel Recht en Integriteit aan de Vrije Universiteit), Miquel Gijsen (teamleider bij het Anti Money Laundering Centre), Lieke Holscher (Head of Transaction Monitoring bij Rabobank) en Richard Nieraeth (docent en productontwikkelaar bij Dukers & Baelemans).

Alle afleveringen van de podcastserie over AML zijn vanaf nu te beluisteren. Benieuwd? Luister hieronder naar een voorproefje.

Hoewel de nieuwe podcast pas vandaag live is gegaan, heeft een selecte groep luisteraars al de kans gehad om de serie te ervaren. De eerste kritieken blijken lovend. Zo stelt Vera Veldscholten (voormalig TM lead bij bunq) dat de nieuwe LiFA-podcastserie een must-listen voor iedereen in KYC, AML en financial crime. "Lang geleden dat ik zo geconcentreerd luisterde, maar de mix van praktijkvoorbeelden en expertinzichten hield me van begin tot eind geboeid en geïnspireerd."

Seizoen 8

De (tweede) podcastreeks over AML is alweer de achtste serie van de Leaders in Finance Academy. In eerdere seizoenen werden de werelden van AML, Bijzonder Beheer, Open Finance, Sustainable Finance, Cybersecurity, Hypotheken en Wtp uitgelicht.

Voor de podcast werkt de Leaders in Finance Academy samen met kennispartners. Voor de nieuwste serie zijn dat Deloitte, Dukers & Baelemans, Brunel en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie.