ABN AMRO opent eerste energieneutrale bankkantoor Nederland

13 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft het eerste energieneutrale bankkantoor van Nederland geopend. Het pand staat in Alkmaar en voorziet voor 100% in de eigen energiebehoefte. Het kantoor ontving tijdens de opening op 11 november door bestuurlijk vice-voorzitter Johan van Hall een BREEAM Excellent certificaat, de op een na hoogste rating voor duurzame gebouwen. 

Verduurzaming van de bebouwde omgeving is een steeds belangrijker onderwerp geworden in de afgelopen jaren, mede met het oog op de milieuvervuiling door fossiele brandstoffen en de negatieve effecten daarvan op het wereldwijde klimaat. Organisaties stellen zichzelf steeds vaker ten doel om minder milieubelastend te werken, en passen hun kantoorgebouwen hierop aan. Een recent voorbeeld is SNS Bank die de drie kantoorgebouwen van zijn hoofdkantoor heeft laten certificeren via de BREEAM-NL In-Use methodiek. Duurzame branchegenoot ASN Bank pakt het iets anders aan – de duurzame bank heeft de ambitie uitgesproken om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te opereren, zowel op het eigen kantoor als in alle financieringen en beleggingen.

ABN AMRO opent energieneutraal bankkantoor

ABN AMRO als eerste energieneutraal

Om zijn steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving heeft ABN AMRO eerder deze week het eerste energieneutrale bankkantoor van Nederland geopend. Het nieuwe bankkantoor werd op 11 november geopend door Johan van Hall, de vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, in Alkmaar. Het energieneutrale kantoor nam diezelfde dag een BREEAM Excellent (vijf sterren) certificaat in ontvangst, de op een na hoogste beoordeling na ‘Outstanding’. 

Een BREEAM Excellent certificaat houdt in dat het kantoorgebouw een Assessment score van tussen de 70% en 85% heeft behaald voor de duurzaamheidsprestaties die zijn opgenomen in de internationaal erkende BREEAM-methodiek. Volgens een persbericht van ABN AMRO is haar nieuwe verduurzaamde pand 75% energiezuiniger dan de situatie voor de verduurzaming. “Dit gebeurt onder meer met een ecologisch systeem, dat de koele nachttemperatuur van buiten gebruikt om overdag een behaaglijk binnenklimaat te creëren. De dakbedekking zuivert de buitenlucht en dankzij een afwijkende opstelling van de zonnepanelen, wordt meer zonlicht opgevangen”, licht de bank toe. 

Impuls

Van Hall vertelde tijdens de opening het volgende over de duurzaamheidsambities van ABN AMRO: “Duurzame bedrijfsvoering is een belangrijke ambitie van ABN AMRO. De bank wil in 2017 erkend en herkend worden als duurzame bank. Dit energiezuinige kantoor dient als voorbeeld voor de andere kantoren. De ervaringen die we opdoen in Alkmaar én in onze andere gebouwen, gebruiken we ook in de advisering van onze klanten in de vastgoedsector. Zo kunnen we de verduurzaming in Nederland een impuls geven.”