De drie grootbanken aangevuld met de Volksbank en Triodos Bank ondertekenden gisteren in New York een mondiaal initiatief waarmee ze zich committeren aan principes voor verantwoordelijk bankieren. Deze ondertekening vond plaats voorafgaand aan een tussentijds ingelaste VN-klimaattop, die vandaag plaatsvindt. De banken verklaren hun (financierings)beleid in overeenstemming te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs en de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.
Banken hebben met name via hun investeringsbeleid een enorme invloed op de ontwikkeling van mondiale verduurzaming. Simpelweg door ervoor te kiezen in welk soort bedrijven ze investeren, bedrijven die wél of juist niet ondernemen met oog op het klimaat. Vertegenwoordigers van ABN AMRO, de Volksbank, ING, Rabobank en Triodos Bank ondertekenden gisteren een mondiaal initiatief waarmee ze zich ook op papier committeren aan de VN-principes voor verantwoordelijk bankieren. Dat doen ze met nog zo’n 130 internationale banken.
Wat zijn dan die principes? Een belangrijk onderdeel is de investeringsportefeuille in lijn brengen met de doelen die enkele jaren terug in Parijs gesteld zijn. Bij elkaar opgeteld beheren de banken die meedoen meer dan €42.000 miljard aan belegd vermogen. In toenemende mate willen de banken investeren in bedrijven die duurzame energie opwekken. In plaats van dat iedereen zijn eigen methode gebruikt, is een gezamenlijke methode afgesproken om die vooruitgang te meten. De banken geven ook aan te werken aan een interne cultuur waarin verantwoord bankieren leidend wordt.
De overgang naar een meer duurzaam beleggingsportfolio gebeurt natuurlijk niet van het ene op het andere jaar. Nog tot in lengte van jaren zullen de meeste banken ook in olie- en gasbedrijven zitten. Het is echter wel de bedoeling dat er groei zit in het percentage duurzame investeringen. Tegenover NRC zegt ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen: “We kunnen als grote bank niet zeggen dat we ineens helemaal stoppen met plastic of fossiele energie. Maar als bestuur hebben wij wel doelstelling voor onszelf opgesteld voor de overgang naar meer duurzame activiteiten.” Zijn collega van ING Ralph Hamers vult aan: “Een groot deel van de wereld, inclusief Nederland, draait nog op olie en gas. Er is nog niet voor alles een alternatief. Iedereen reist en gebruikt ook een auto die op benzine rijdt. We zetten nu samen een beweging in gang om daar vanaf te komen."
Woorden of daden
Milieudefensie vindt - zoals wel te verwachten - de afspraken te vrijblijvend en wijst erop dat banken nog steeds lenen aan olie- en gasprojecten. Iets wat meerdere banken overigens zelf ook erkennen. De organisatie stelt dat winst nog altijd boven het klimaat gaat en vreest dat het vooral bij woorden zal blijven. De NOS stelt Van Dijkhuizen bijvoorbeeld nog wel de netelige vraag of het wel zo verantwoord is om met zijn allen met het vliegtuig naar New York te komen. Daarop antwoordt hij: "We zouden eigenlijk net als Gretha Thunberg moeten gaan varen, maar dat duurt vrij lang. Ik doe in New York meer, ik koppel het aan kantoorbezoek. Dat zou ik anders ook afgelegd hebben, het is dus niet een extra reis."