‘De bank gaf mij als vluchteling een kans om weer mee te doen in de maatschappij’

06 juli 2022 Banken.nl

Met het Reboot-programma biedt ABN AMRO een baan aan mensen met een vluchtelingenachtergrond. Zo ook Saeed Rafay, die drie jaar geleden uit Pakistan vluchtte. Hij volgde het programma en werkt nu als frontend-developer bij de bank. Voor Wereldvluchtelingendag gaan we met hem in gesprek.

Drie jaar geleden vluchtte Saeed Rafay [29] uit Pakistan. In maart 2019 kwam hij aan in Nederland en ging in een azc in Deventer wonen. “Ik besloot me aan te melden voor de bootcamp van non-profitorganisatie, die getalenteerde vluchtelingen aan een baan helpt. Ik volgde zeven maanden lang trainingen in webdevelopment, vanuit m’n kamer in het azc.”

Eerlijke kans op de arbeidsmarkt

Daarna komt Saeed bij ABN AMRO terecht, waar hij het Reboot-programma volgt. Mensen met een vluchtelingenachtergrond krijgen niet alleen een baan aangeboden bij de bank, maar volgen ook een eenjarig coachingsprogramma. Met onder andere dit programma zetten we ons als bank in voor gelijke kansen. Omdat iedereen recht heeft op een goede toekomst, ongeacht zijn of haar achtergrond. Toch liggen de mogelijkheden niet voor iedereen voor het oprapen, en is extra steun nodig. Zo ook voor mensen met een vluchtelingenachtergrond – een eerlijke kans op de arbeidsmarkt is voor hen helaas niet vanzelfsprekend.

Saeed Rafay,  Software Engineer, ABN AMRO Bank

Tachtig statushouders in dienst

We willen de diversiteit van de samenleving terugzien in onze organisatie. En dus hebben we een duidelijk doel voor ogen: tot 2025 willen we per jaar twintig mensen met een vluchtelingenachtergrond volwaardig aannemen. Een van hen is Saeed, die sinds juni 2021 als frontend-developer werkt. “Met een team van webdeveloperszorg ik ervoor dat onze bankfaciliteiten toegankelijk zijn voor particuliere klanten. En dat de website en de app Mobiel Bankieren goed werken,” vertelt Saeed. Hij is ontzettend blij met z’n baan bij de bank. Zijn collega’s ook met hem: hij heeft inmiddels een vast contract.

Wat versta jij onder gelijke kansen?

“Gelijkheid betekent voor mij dat de hele samenleving – spreekwoordelijk – aan dezelfde tafel kan eten. Ik vind dat iedereen baankansen moet hebben, wat je achtergrond ook is. Als iemand hoogopgeleid is, dan moet diegene op dat niveau kúnnen werken.”

Waarom zijn gelijke kansen belangrijk?

“Gelijkheid zorgt voor harmonie in de samenleving. Als je statushouders óók de kans geeft om te werken, draagt iedereen bij aan de maatschappij. Een baan helpt je integreren en geeft je een identiteit. Bovendien hebben Nederlandse bedrijven er ook iets aan om talentvolle statushouders op te leiden en zo vacatures op te vullen.”

Heb jij ooit ongelijkheid ervaren?

“Ik gebruik mijn lengte altijd als metafoor voor ongelijkheid. Ik kwam aan in Nederland, waar iedereen lang is. Ik ben zelf klein – en zo voel je je als vluchteling ook: kleiner dan de rest. Ik baalde er vooral van dat ik niet aan het werk kon, dat mag niet als je geen verblijfsvergunning hebt. Ik vind het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn en m’n eigen geld te verdienen. Twee jaar lang was ik afhankelijk van anderen. Dat was zwaar, en voelde ongelijkwaardig.”

Hoe ga jij om met ongelijkheid?

“Ik probeerde een silver lining, een lichtpuntje te vinden. Ik had maar één doel toen ik een verblijfsvergunning kreeg: zo snel mogelijk een baan zoeken. Keihard werken was en is voor mij de oplossing. Dat deed ik tijdens de bootcamp, maar ook nu bij ABN AMRO. Het is mijn manier om een plekje te vinden in de samenleving.”

Hoe krijgen we gelijke kansen voor elkaar?

“Bied vluchtelingen die hier aankomen, een helpende hand. Zorg ervoor dat iedereen die in Nederland komt wonen, aan het werk kan. Programma’s als Hack Your Future en het Reboot programma van ABN AMRO helpen daar enorm bij. Maar uiteindelijk komt het van twee kanten, als statushouder moet je ook knokken. Je moet jezelf laten zien, hard werken, je laten omscholen, trainingen en cursussen volgen. En als er eenmaal een bedrijf is dat in je gelooft, dan zit je goed. Die helpende hand waar ik het over had, die heeft ABN AMRO mij geboden.”

Dit interview is van ABN AMRO en is onderdeel van een reeks gesprekken over gelijke kansen. In deze reeks spreekt ABN AMRO met verschillende collega’s die vertellen welke barrières we nog moeten doorbreken. Als bank en als maatschappij.

Meer over ABN AMRO
Profielpagina
ABN AMRO is een partner van Banken.nl