Betaalapp Payconiq sluit per 1 januari 2022 zijn deuren in Nederland. De grootbanken achter de fintech voelen zich mede tot deze maatregel genoodzaakt, nadat Payconiq bekendmaakte iDeal in te bouwen. Dezelfde grootbanken zijn namelijk ook eigenaar van Currence (het bedrijf achter iDeal). Om te voorkomen dat ze twee concurrerende betaaldiensten in dezelfde markt moeten onderhouden, kiezen de banken ervoor om de stekker uit Payconiq te trekken ten faveure van zijn ‘grotere broer’.
Daarmee komt er na vier jaar een einde aan Payconiq in Nederland. De betaalapp begon in 2015 als initiatief van ING. Middels de app kan er met een smartphone betaald worden door een QR-code te scannen. In 2019 werd er vervolgens door een consortium van grootbanken, waaronder ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank, nog eens €20 miljoen in de fintech gepompt. Ook in België wist het bedrijf meerdere grote geldschieters (ING België, KBC, CBC en Belfius) aan zich te binden.
Hoewel Payconiq stopt in Nederland, blijven Payconiq Luxemburg, België en Payconiq International gewoon bestaan. Payconiq International is momenteel bezig om een nieuwe versie van iDeal te ontwikkelen. De investeerders vrezen daarom dat Payconiq en iDeal te veel op elkaar komen te lijken.
Guido Vermeent, CEO van Payconiq International, kan zich vinden in het besluit van de grootbanken. “Het is niet slim of in ieder geval niet handig om twee diensten die ongeveer hetzelfde doen in de lucht te houden. Denk alleen al aan de dubbele investeringen die dat vraagt.”
Doorbraak bleef uit
Payconiq leek een gouden toekomst voor zich te hebben na de uitrol van de betaaldienst in 2017. Winkels als Bruna, ICI Paris en Zeeman kozen voor Payconiq als betaalmethode. Desondanks wist de fintech nooit helemaal door te breken en iDeal van de troon te stoten. Een woordvoerder van de Volksbank stelt tegenover het Financieele Dagblad dat geschat wordt dat het uitfaseren van de app weinig impact zal hebben op zijn klanten.
Waar Payconiq in Nederland nooit helemaal van de grond leek te komen, is dat bij onze zuidenburen wel degelijk het geval. Payconiq is aldaar een fusiebedrijf van bestaande betaalsystemen: Digicash in Luxemburg en Bancontact in België. Het FD stelt dat 25.000 winkels het systeem van Payconiq gebruiken dat de betaaloplossing in Luxemburg ook “relatief populair” is.