Volksbank-managers verplicht op evaluatiegesprek

16 april 2021 Banken.nl

Na een onrustig jaar maakt de Volksbank schoon schip; de dertig hoogste managers worden door de staatsbank onder de loep genomen. Onder leiding van de nieuwe bestuursvoorzitter Martijn Gribnau moet de bank omgevormd worden tot een wendbare, effectieve organisatie met volop ruimte voor nieuwe digitale toepassingen. Ook de aansturing van de bank gaat op de schop. Managers die niet in de nieuwe visie passen, moeten vrezen voor hun baan.

De nieuwe strategie creëert nieuwe functies die ook weer andere competenties vragen. De staatsbank wil beoordelen in hoeverre de huidige managers geschikt zijn om de nieuwe strategie uit te voeren. De evaluatie wordt uitgevoerd door headhuntersbedrijf Spencer Stuart. Niemand wordt uitgezonderd. Gribnau zelf, maar ook chief risk officer Jeroen Dijst en chief commercial officer Marinka van der Meer worden allen op evaluatiegesprek verwacht.

De nieuwe strategie is broodnodig. Het Financieele Dagblad schrijft dat de Volksbank op digitaal vlak achterop loopt, weinig efficiënt is, op de hypotheekmarkt ingehaald wordt door concurrenten en dat het verdienmodel rap uitgehold wordt door de lage rente.

Volksbank-managers verplicht op evaluatiegesprek

Onrustig jaar

Bij de presentatie van de nieuwe strategie werd overigens duidelijk gemaakt dat zo’n 500 mensen hun baan zouden verliezen. De beoordeling volgt na een onrustige periode waarin meerdere directieleden de bank verlieten en een onderzoek plaatsvond naar spanningen in de top. De rust lijkt voorlopig nog niet weder te keren. 

Zo werd afgelopen zomer financieel directeur Pieter Veuger al na vijf maanden ontslagen en stapte operationeel directeur Mirjam Verhoeven op, omdat ze de RvC een gebrek aan transparantie, steun en daadkracht verweet. De Volksbank behaalde tevens negatief het nieuws omdat Gribnau vasthield aan zijn Amerikaanse verblijfsvergunning, waardoor de bank onder de strenge Amerikaanse sanctiewet kwam te vallen.

Vanwege het gerommel in de bank werd het functioneren van de top onderzocht. Het rapport concludeerde dat onderlinge ruzies, intimidatie en pestgedrag binnen de directie voor een onveilige werksituatie zorgden. Naar aanleiding van het onderzoek, besloot Jan van Rutte zijn taken als voorzitter van de Raad van Commissarissen vervroegd neer te leggen. Overigens is Spencer Stuart ook ingehuurd om een opvolger voor Van Rutte te vinden.

Succesvolle manier om doorstroming te bevorderen

Het is niet geheel ongebruikelijk dat een nieuwe bestuursvoorzitter een dergelijk onderzoek laat uitvoeren. Hoewel de evaluatie de nodige stress en onrust oplevert, blijkt het een succesvolle manier om de doorstroming binnen een bedrijf te bevorderen. ABN Amro en ING maakte bijvoorbeeld ook gebruik van de diensten van Stuart Spencer.

Voormalig ABN Amro CEO Kees van Dijkhuizen en ex-President-Commissaris Olga Zoutendijk lieten in 2017 de top 100 onderzoeken op hun ontwikkelpotentieel, omdat ze de bureaucratische cultuur wilden doorbreken. De evaluatie resulteerde in het vertrek van een groot aantal managers; de top 100 werd ingekrompen tot een top 60. Ook ING voerde een soortgelijk onderzoek uit. In 2016 werd de internationale top 300 beoordeeld om de digitale transformatie te realiseren en om de doorstroming in de twee niveaus onder het topteam te bevorderen.