Personeelsklimaatbudget steeds meer in trek onder werkgevers

09 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Dat bedrijven verduurzaming gebruiken om hun imago als aantrekkelijke werkgever op te poetsen is niks nieuws onder de zon. Maar dat ze ook de zonnepanelen van het personeel betalen zal vermoedelijk wel wat wenkbrauwen doen fronsen. Toch blijkt niets minder waar. Een klimaatbudget in het cao raakt bij steeds meer bedrijven in de mode.

Het Financieele Dagblad schrijft dat steeds meer werkgevers geld beschikbaar stellen waarmee medewerkers een warmtepomp of zonnepanelen kunnen kopen. Volgens de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN en de coalitie Anders Reizen kloppen werknemers – nu de energieprijzen sterk stijgen – steeds vaker op de deur van de baas voor een klimaatbudget.

“We zien een sterker wordende trend van werkgevers die bezig zijn met arbeidsvoorwaarden voor duurzaamheid”, stelt AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde tegenover het FD. De nieuwe cao van ABN AMRO wordt in het artikel als voorbeeld uitgelicht. De bank stelt voor zo’n driehonderd werknemers een uitkering beschikbaar van €1.000, waarmee de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen of gevelisolatie deels worden gedekt.

Personeelsklimaatbudget steeds meer in trek onder werkgevers

Elise Neven, teamleider beloning bij ABN AMRO, legt uit dat de uitkering loopt via de werkkostenregeling. “Een pilot vorig jaar was een groot succes, al snel ontstond een wachtlijst. Werknemers moeten de factuur inleveren, zodat wij zeker weten dat het geld naar duurzame maatregelen gaat.”

Beren op de weg

Volgens Van der Velde willen werkgevers graag verder gaan dan het reguliere duurzaamheidsbeleid voor woon-werkverkeer, maar lukt dit om uiteenlopende redenen lang niet altijd. De AWVN-voorvoerder legt tegenover de krant uit dat werkgevers met regelmaat barrières opgeworpen krijgen, bijvoorbeeld een vakbond die van mening is dat het vrijgekomen geld in een loonsverhoging moet worden gestoken.

Daarnaast kunnen ook bestaande belastingregels de nieuwe trend dwars zitten. Zo wijst Neven op het feit dat een werkgever slechts een bepaald  percentage onbelast mag uitkeren, waardoor de fiscale ruimte beperkt is. Zo kost een gemiddelde warmtepomp  al gauw €10.000 – zelfs als een werkgever het volledige bedrag voor zijn rekening wil nemen kán dat belastingtechnisch helemaal niet.

Werkgevers kunnen er om die reden voor kiezen om een duurzaamheidslening met een werknemer aan te gaan. Zo biedt IT-bedrijf AFAS Software zijn werknemers een lening aan van maximaal €25.000 om hun koophuis te verduurzamen. Maar wat gebeurt er als een werknemer vertrekt?

“We willen werknemers die een lening voor verduurzaming hebben bij ons niet gelijk het mes op de keel zetten bij uitdiensttreding”, legt Britt Breure (directeur personeelszaken AFAS Software) tegenover het FD uit. “Maar er moeten wel afspraken over zijn. Het bedrijf kijkt daarnaast ook of iemand kredietwaardig genoeg is om de lening af te sluiten.”