'Vieren dat je mág houden van wie je wílt houden. Dat is Pride'
Juni is Pride-maand. De komende weken gaan we in gesprek met collega’s bij de Volksbank en hebben we het over de betekenis van Pride, het belang van inclusiviteit en diversiteit en hun persoonlijke kijk op dit onderwerp. Vandaag spreken we Edgar Groenhagen (41 jaar), Persoonlijk Adviseur Wonen bij SNS. “Ik vind het belangrijk dat klanten mij beoordelen op basis van mijn inzicht, kennis en de manier waarop ik hen help. Niet zozeer op basis van mijn geaardheid.”
Edgar, wat betekent Pride voor jou?
“Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Groningen met zo’n 1200 inwoners. Gay zijn was daar niet de standaard. Ik had dus weinig gelijkgestemden in mijn omgeving. Ik kon me niet met iemand verbinden. Pas toen ik op latere leeftijd naar de stad verhuisde, was dat wel het geval."
"Als je dan een Pride meemaakt en in de lucht hangt een positieve sfeer, die tot explosie komt zodra de dansende, lachende mensen en swingende muziek langskomen... Dan kun je niet anders dan enthousiast en trots zijn. Pride is voor mij een moment om samen te zijn met de mensen die ook zo denken. Mensen die waarderen dat je vrij bent om te houden van wie je wilt houden.”
Mooi gezegd. Hoe zou je een geslaagd Pride-evenement omschrijven?
"Ik denk met het gevoel dat ik heb als ik daar sta. Een fijne combinatie van spanning en uitbundigheid. Zeker met een zonnetje en een drankje erbij. Je voelt dat zo’n menigte toewerkt naar die explosie van vreugde en trots. Ik vind dat echt het gaafst aan zo’n dag. En het verschilt natuurlijk per stad. Ik geloof dat er nu zo’n 25 steden zijn die Pride vieren."
"Als het uitkomt, dan vind ik het erg leuk om te gaan. De Pride in Amsterdam is natuurlijk het bekendst, ook vanwege de parade met boten. Om diversiteit en inclusiviteit verder te bevorderen, was de Volksbank daar ook aanwezig. Dat vind ik een hele goede zaak. En vooral heel leuk om het eens samen met collega’s te vieren.”
In deze reeks interviews hebben we het onder andere over geaardheid. Speelt jouw geaardheid een rol in je werk?
“In het samenwerken met collega’s is mijn geaardheid geen issue. Maar ik vind het belangrijk dat klanten mij beoordelen op mijn inzicht, kennis en de manier waarop ik hen help. Zonder dat mijn geaardheid daar een rol bij speelt. Ik probeer dat wel bewust van elkaar te scheiden. Misschien uit zelfbescherming. Dus er is wel degelijk een zakelijke kant en een privé kant van mij. Maar ik denk dat dit voor iedereen geldt, ongeacht geaardheid.”
Je had het net over hoe je gezien kunt worden door klanten. Merk je wel eens dat je anders behandeld wordt?
“Nee, gelukkig is dat nooit een issue. Ik doe dit werk omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. Dat straalt af op hoe ik met klanten omga. En ik denk dat ze dit ook zo ervaren. Het is meer dat ik me erg betrokken voel bij SNS. En dat ik het erg vind als mensen ontevreden zijn. Want dat gebeurt natuurlijk wel eens. Maar dat is wel de reden waarom ik bijvoorbeeld op social media niets volg. Ook een soort zelfbescherming."
“Wij hebben een bepaald kader bij inclusiviteit en diversiteit, maar dat kader is voor iedereen anders.”
"Goed voorbeeld: een aantal jaar geleden deed een man zijn beklag op de Facebookpagina van SNS en gebruikte hierbij de woorden ‘met van die bruine flikkerschoenen’. Dat kan me dan raken. En in eerste instantie was ik niet blij dat een collega het gesprek voortzette. Later bedacht ik me dat juist het in gesprek blijven ook een vorm van inclusiviteit en diversiteit is.”
Hoe vind je dat de Volksbank omgaat met inclusiviteit en diversiteit?
“Het is goed om te zien dat we stappen zetten. Dat hoeven niet altijd grote stappen te zijn, het gaat om de bereidheid om die stappen te willen zetten. Dat is positief en daar gaat het om. Ik denk wel dat inclusiviteit en diversiteit in beweging zijn."
"Ik zie de laatste tijd om me heen dat jongere generaties heel anders omgaan met bijvoorbeeld het traditionele beeld van man en vrouw. Ik vind die ontwikkeling erg fascinerend. Zo komen er steeds meer mensen die zich bijvoorbeeld genderfluid of non-binary voelen en gedragen. Wij hebben natuurlijk een bepaald kader bij inclusiviteit en diversiteit, maar dat kader is voor iedereen anders."
"Misschien komen we ooit wel op een punt dat iemand ‘Hij’ zegt en dat iemand anders zegt: “Zei je nou ‘Hij’? Dat kan je niet meer zeggen, hoor”. Ik heb daar geen oordeel over. Ik ben niet iemand die in die generatie opgroeit, maar ik vind het wel heel interessant. Zo zullen er altijd mensen blijven die zich anders voelen dan ‘de samenleving’. Hoe je omgaat met inclusiviteit en diversiteit zal dus ook veranderen."